Townships South Africa | Dronryp | Friesland

Over de stichting

De stichting Townships S.A. is opgericht in juni 2001 en bestaat uit Douwe Helfrich (voorzitter) en Gerry Helfrich (secretaris/penningmeester).

In 1999 kwamen we tijdens een vakantiereis in Zuid Afrika tijdens een excursie in de townships in Port Elizabeth. Hier zagen we in wat voor erbarmelijke toestand de mensen hier woonden en werkten. Douwe werkte bij  het Friesland College en wist dat daar regelmatig schoolmeubilair vervangen werd. Zo ontstond het idee om deze naar Port Elizabeth te sturen. Met hulp van de school (voorzien van meubels en faciliteiten) en de Zuid Afrikaanse ambassade in Den Haag, vele brieven naar de gids in Port Elizabeth werd het mogelijk om in februari 2000 de eerste 5 containers te verschepen. De rederij en de transporteur deden dit gratis (GEWELDIG) en later nog eens 5 gratis. Sindsdien krijgen we altijd van beide reductie. 

In januari 2014 waren we weer op vakantie en nu in Gambia. Wederom kwamen we in contact met mensen die veel doen  voor de plaatselijke bevolking o.a. scholen bouwen maar de inventaris ontbrak nog. Eerst hadden we contact met 3 verschillende personen die ook scholen bouwden in Gambia en die hierin graag meubilair wilden hebben. Zij hebben enkele containers gekregen. Nu gaan bijna alle containers naar de projecten van de MRC Holland Foundation. De Nederlandse Consul in Gambia zorgt voor alle douaneformaliteiten. De meubels gaan dan naar een opslagplaats en van daar uit worden de meubels naar behoefte verdeeld over scholen in heel Gambia. De Consul werkt samen met de MRC Holland Foundation en het ministerie van onderwijs in Gambia.

In beide landen wonen en leven de mensen in erbarmelijke omstandigheden; met onze stichting kunnen we hier wat aan doen om dit te verbeteren. Hier hopen we nog heel wat jaren mee door te kunnen gaan. Hiervoor hebben we wel uw hulp nodig.
 
Townships South Africa | Dronryp | Friesland